INTEL: Calculatoare capabile sa interpreteze cuvintele in timp ce sunt gandite …


Din articolul Computers that read minds are being developed by Intel:

   Spre deosebire de computerele controlate de creier, existente in prezent, care necesita ca utilizatorii sa isi imagineze ca fac anumite miscari fizice pentru a controla cursorul pe ecran, noua tehnologie o sa fie capabila sa interpreteze cuvintele in timp ce sunt gandite.

   Oamenii de stiinta ai Intel-ului creaza harti detaliate ale activitatii creierului pentru cuvinte care pot fi asociate cu activitatea creierului cuiva care foloseste computerul, permitand masinariei sa determine cuvantul la care se gandeste persoana respectiva.

   Testele preliminare ale sistemului au aratat ca astfel calculatorul poate sa determine cuvintele analizand structuri similare ale creierului sau cautand diferentele cheie care ar putea sa sugereze care ar fi cuvantul.

   Dean Pomerleau, un cercetator senior la Laboratoarele Intel, a spus ca echipamentele necesare pentru a obtine detalii suficiente despre activitatea creierului erau prea mari, scanere scumpe de rezonanta magnetica ca si cele folosite in spitale.

   Dar el a declarat ca se munceste la producerea de piese mai mici de echipament care pot fi purtate ca si niste casti audio, dar care pot produce acelasi nivel de detaliu.

   El spune ca: “Un formular de 20 de intrebari este folosit de computer pentru a restrange paleta de cuvinte posibile”

   “Astfel un substantiv cu o proprietate fizica ca o sapa, cu care sapati, produce activitate in cortexul motor al creierului, deoarece aceasta este zona care controleaza miscarile fizice.”

   “Un cuvant din categoria mancare, ca de exemplu marul, produce activitate in acele parti ale creierului care sunt responsabile pentru foame. Astfel calculatorul poate ghici proprietati ale fiecarui cuvant care este gandit si asta ii permite calculatorului sa reduca numarul de cuvinte posibile la doar unul destul de repede”

   “In prezent municim la constituirea unei harti a activitatii care se produce intr-un creier mediu cand se gandeste la anumite cuvinte. Asta inseamna ca veti putea sa scrieti litere, sa deschideti emailuri sau sa faceti cautari in Google doar cu ajutorul gandului”

   Inel are deja un prototip functionabil care poate sa detecteze cuvinte ca si: “surubelnita”, “casa” si “hambar” masurand in jur de 20 000 de puncte in creier.

   In timp ce tehnologia de scanare a creierului devine mai sofisticata, abilitatea caculatorului de a distinge gandurile o sa se imbunatateasca.

   Justin Ratner, directorul de la Laboratoarele Intel si seful tehnologic al companiei a declarat: “Citirea mintii este cel mai avansat nivel de interfata cu utilizatorul. O sa existe ingrijorari in legatura cu incalcarea intimitatii cu un astfel de aparat si o sa trebuiasca sa le infrangem.”

   “Ceea ce este sigur totusi este ca oamenii nu mai sunt restrictionati doar la folosirea tastaturii si a mouse-ului”.

%d bloggers like this: