e-Romania: un proiect care „NU VA PUTEA FI OPRIT DE NIMENI”


 Din articolul AUDIO: Toma Cimpeanu, seful proiectului e-Romania: Inca aproximativ 500 milioane euro se vor duce in proiectul e-Romania in perioada 2014-2017:

   Ce este e-Romania? Nu doar un site sau simplu portal ci un sistem national de e-guvernare prin care autoritatile promit interconectarea administratiei centrale si locale si informatizarea tuturor serviciilor publice pentru cetateni si firme. Pentru 2010-2013 autoritatile au estimat ca vor aloca 500 milioane euro. Toma Cimpeanu, seful echipei e-Romania in ministerul Comunicatiilor (MCSI) estimeaza intr-un interviu HotNews.ro ca alte circa 500 milioane euro vor intra in acest sistem in perioada 2014-2017, fara ca lucrurile sa se opreasca aici – un proiect care “nu va putea fi oprit de nimeni” si cu care “nimeni nu-si va permite sa se joace”.

   Acest ecosistem informatic va fi stocat intr-un singur loc pe un supercomputer?
   Toma Cimpeanu: Nu, nu este chiar asa. Supercomputerul are 3 componente mari: o parte de calcul paralel, dedicata cercetarii. Aceasta va permite integrarea Romaniei in reteaua europeana de supercomputing, cu multe beneficii. Institutele de cercetare din Romania vor putea accesa niste fonduri la care azi nu au acces pentru ca nu pot sa utilizeze un echipament pe care sa testeze rezultatele cercetarii. Doi: O sa avem acces gratuit la o mie de aplicatii legate de securitatea informatica, nanotehnologie etc. apoi mai sunt 11.000 de programe dezvoltate de institutele de cercetari din Romania care nu au fost testate niciodata si acum vor avea aceasta ocazie.
   A doua componenta este o componenta de procesare, de inalta performanta, pe care vor fi rulate aplicatiile dezvoltate in fazele e-Romania.
   A treia componenta este zona de date, insemnand datele administratiei publice.

   Structura finantarii pe componente si ani a proiectului eRomania – 2010-2013, asa cum apare in Hotararea de Guvern publicata recent in Monitorul Oficial, o gasiti aici.

%d bloggers like this: